Vägen till körkort

bil5

Vägen till körkort

För att få börja övningsköra så krävs ett körkortstillstånd. När du ska ansöka om ett körkortstillstånd krävs det att du fyller i en hälsodeklaration, den hittar du här. Körkortstillståndet ska kompletteras med en synundersökning, den kan vi på trafikskolan hjälpa dig med.

När du har fått ett beviljat körkortstillstånd får du börja köra hos oss på trafikskolan. Du kan också välja att övningsköra privat. För att få göra det så behöver du och din handledare gå en Introduktionskurs. Din handledare måste även skicka in en ansökan om att bli handledare för just dig. Den ansökan finner ni här.

Vi rekommenderar att du kombinerar dina körlektioner med teorin redan från början. Trafikskolan erbjuder olika teoripaket för att du ska vara väl förberedd inför ditt kunskapsprov.

Innan du får skriva ditt kunskapsprov så måste du ha genomfört två obligatoriska Riskutbildningar.

Riskutbildning 1 är en kurs på cirka 3,5h och den handlar bland annat om riskfyllda beteenden och alkohol i trafiken. Ingen förkunskap behövs inför den här kursen. Om du vill boka en plats så kan du göra det genom trafikskolans webbshop.

Riskutbildning 2 eller halkbana som den ofta kallas, handlar om att du som förare ska få prova att köra på halt väglag och andra svåra situationer som kan uppstå i trafiken. Det är för att du som förare ska lära dig att känna igen de situationerna i en kontrollerad miljö och hur du ska hantera dem. Denna utbildning bokas i samråd med din trafiklärare. Det är för att du som förare behöver vara trygg i din körning och kapabel till att framföra en personbil.

Kunskapsprovet kan du boka när du har fått ett godkänt körkortstillstånd. Vi på trafikskolan hjälper dig gärna med att boka både kunskapsprov och körprov i samband med att vi planerar din utbildning.

När det är dags för dig att boka ett körprov så finns även möjligheten för dig som är elev hos oss att genomföra körprovet med trafikskolans bil. Det bokas i samråd med din trafiklärare.